1 Nisan 2010 Perşembe

The Thing

John Carpenter ustanın 1952 yapımı "The Thing from Another World" isimli filmden uyarladığı bir başyapıt. Sinema tarihinin en iyi yeniden çevrimlerinden biri olan film -benim listemde The Fly'la beraber başa oynar- seksenlerin de korku sinemasını oldukça etkilemekte


Film başladığında neden Coen kardeşlerin Fargo'yu beyaz odaklı bir film yaptığını anlar gibi bakıyoruz. Kutuplar ve bembeyaz bir örtü, fırtına öncesi sessizlik. İki Norveçli araştırmacı bir kurdun peşinde koşarak Amerikalıların araştırma üssüne gelirler. Amerikalılar ne olduğunu anlamadan Norveçliler ölür, kurt da Amerikalıların gözetiminde kalır. Kurt Russell'in canlandırdığı MacReady ve Dr.Copper Norveçlilerin üssünü araştırmaya giderler. Onları orada dumura uğratacak bir şey vardır. Büyük bir vahşetin kalıntılarını görürler. Ama onları dehşete düşürecek şey kendi üslerindedir. Amerikalıların üssünde de vahşet başlamıştır.

Masum köpeğin içinde bir şey vardır.

Tahmin edilebilir bir senaryoya rağmen karakter yaratımı, hikayenin akışı, üslup olarak sorunsuz ilerleyen ve bitmesi gerektiği gibi biten bir film var karşımızda. John Carpenter. Kurt Russell filmin yıldız oyuncusu olabilir ama filmin asıl yıldızı tekinsiz atmosferi, kadrajı, oyuncu yönetimiyle bu nasıl bir adamdır dedirtiyor Carpenter. Öyle etkili bir film ki zamanımızın bö diyip korkutmaya çalışan filmlerin aksine durgun bir üslupla karakterlerin yalnızlığını ve çaresizliğini içimize işletiyor.

Son olarak John Carpenter bir önceki filmi "Escape from New York"da başrol verdiği Kurt Russell'a bu filmde de başrol veriyor. İyi ki de veriyor. Neden sevilesi bir star olduğunu da gösterdiği bir performans sunuyor Russell. İnce ince işliyor karakteri.

The Thing
Yönetmen: John Carpenter
Senaryo: Bill Lancaster
Oyuncular: Kurt Russell, Richard Dysart, T.K. Carter

3 yorum:

  1. John Carpenter'ı çok severim ben de Thing'i yazmayı düşünüyordum ama henüz carpenter'a gelemedim Carpenter'da da önce They Live'i yazacağım sanırım Okan Bayülgen'e sitem dolu bir yazı ile.
    Fargo ve Thing konusunda sana kesinlikle katılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Carpenter'in herkese göre bir filmi vardır gibi geliyor bana. Thing'i çok severim ama garip bir şekilde en sevdiğim filmi The Fog.

    YanıtlaSil
  3. Benim için They Live dünyanın en iyi kavga sahnesine sahip.

    YanıtlaSil