15 Mart 2010 Pazartesi

Ninja Assassin


Ninja Assasin isimli bir filmden ne beklersiniz? Ciddi ciddi soruyorum, ne beklersiniz? Yönetmen Matrix serisininde yardımcı yönetmenlik, V for Vendetta'da da yönetmenlik yapmışsa hele. Ben kendi hesabıma en azından etkileyici bir görsellik beklerim ama abartılı bir görsellik. Kan sıçramalı, sıradan insanların asla başaramayacağı ve hatta asla denemeyeceği hareketler olmalı üstelik. Kimse ne Neo olabilir, ne de V; onlar sadece özdeşleşmek için var. Afişe baktığımızda da az biraz karşımıza ne çıkacağını biliyoruz.

Wachowski biraderlerin altında yetişmiş James McTeigue'ye V for Vendetta macerasında Alan Moore katmanlı metini ve Wachowski biraderlerin maharetli elleri çok yardım etmiş diyorum, film bittiğinde. Toy senaristlerin ilk büyük hikayeleri diyebileceğimiz Ninja Assassin filmin bir çok yerinde büyük umutlar besleyebileceğimiz kırılma fırsatlarını değerlendirmeyip, çok fasosu olmayan dar bir senaryoyu kendine kılavuz alıyor. Çünkü filmin derdi cafcaflı dövüş sahneleri çekmek. Öyle ki bazen ilk hikaye taslağının çok fazla değişikliğe uğramadan filme çekildiğini düşünüyor insan ister istemez. Solo kariyerine V for Vendetta gibi iyi bir performansla başladığı için bu kadar eleştirilecek bölüm de buluyor olabilirim.

Ama ninjaların soğuk, karanlık dünyasını resmederken seyirciyi kan gölünden başka bağlayabilecek tek bölüm olan girişteki eğitim bölümlerini yeteri kadar işlevli kullanamıyor yönetmen-senarist triosu. Raizo karakterini yeteri kadar sahiplenemiyor seyirci; çünkü hikayesi yeteri kadar kuvvetli gelmiyor. İntikamın ana motivasyonu sevdiği kızın öldürülmesi mi, yoksa işkenceye varan eğitim sürecine verilen çocukluk mu? Filmin sonunda Kiriko ile yaşadığı hayali öpüşme ile ancak anlayabiliyoruz intikamı. (Tabi hocasına biriktirdiği hıncın çoğunu Kiriko'ya bağlayarak...)

Zıplayan, tekmeler atıp, kılıçlar sallayan, gölgeyi silah gibi kullanan ninjaların savaş sahnelerine ise kararsızlık içindeki bir stil hakim. Bir sahnede bakıyorsun ki gerçekçiliğin dibine vurmuş bir ilk cinayet sahnesi tam beni benden alacak; diğer ninjalardan kaçma sahnesinde ise ninjalıktan super kahramanlığa evrilmiş bir Raizo. Öyle bambaşka iki stil yanyana ki, biri Eastern Promises'ten çıkma, diğeri ise Shoot 'Em Up'tan. Dolayısıyla ciddi bir film moduna girmişken, eğlenceliğe geçmek ya da tersi durum pek mutluluk vermiyor.

Oyunculuklara lafım yok. Raizo'ya can veren Rain'in en büyük şanssızlığı senaryonun ehil isimlere gitmemesi. Peki senaristlerde potansiyel yok mu; elbette var. Başka bir dünya kurabiliyorlar ama izlemeleri gereken daha çok film var.

Ninja Assassin-2009
Yönetmen: James McTeigue
Senaryo: Matthew Sand, Micheal Straczynski
Oyuncular: Rain, Ben Miles, Naomie Harris, Sho Kosugi
 
NOT: Bu blogun ilk film yazısının Ninja Assassin olmasını beklemiyordum, daha bir saat öncesine kadar blog yazmayı bile düşünmüyordum. Ama kader diyebilirim ya da iyice ilerlemiş saate atabilirim suçu. Neyse başladık işte.

2 yorum:

  1. Zinnemann der ki
    "Bir filmde en önemli üç şey: senaryo, senaryo, senaryo"
    İşte James McTeigue V for Vendetta başarısı da tam olarak burda yatıyor...

    YanıtlaSil
  2. Öyle tabi ki; bana o adamlar altın tepside sunsunlar vallahi ben de çekerim:) Hem de daha iyisini:)

    YanıtlaSil