18 Mart 2010 Perşembe

Zombieland

George A. Romero zombi türünün kitabını yazarken zombileri birer korku öğesinden çıkarıp, onları dünya üzerine konuşmak adına birer metafor olarak kullanmıştı. Politikada yüzlerce, binlerce hitabetle anlatılamayanı, o doksan dakikaya sığdırıp seyirciye yeni düşünme alanları açıyordu. Her ne kadar korku-komedi türünün başyapıtlarından olan Shaun of the Dead'i çok sevsek de, zombi geleneğinin dışında yer alan bir yapımdı. Şimdi ise karşımızda Hollywood enjekte edilmiş bir film var: Zombieland.

Film Amerikan nüfusunun neredeyse hepsinin zombileştiği bir tarihte başlıyor. Bu süreç de çok kısa bir zamanda gerçekleşmiş, hatta Twinkieler bile daha bozulmamış. Genç paranoyak Colombus, (artık insanlar kendi ismini değil de memleketlerini isim olarak alıyorlar) zombi öldürmek konusunda uzmanlaşmış Tallahassee, üçkağıtçı kızkardeşler Wichita ile Little Rock'ın arasında katılıp Amerika'da zombisiz bir yer arayışına giriyoruz. Bu arayış, biraz iğneli bir mizahla yoğrulmuş. Özellikle Hollywood sahnelerinde öne çıkan bu mizah, filmin en akılda kalıcı bölümünü de oluşturmuş oluyor.

Ama bu mizah sulu bir komediye gitmiyor. Kendini ciddiye almadan ama fazla da salmadan, dört farklı insanın aileye dönüşmesini anlatan yol filmi Zombieland. Asla Romero, Fulci gibi isimlerin yanından geçecek bir film değil. Klasik Hollywood yol filmi taslağını da Hollywood'un pek girmesini istemediğimiz bir alanda görmek de hoş değil. Zombi filmlerini aşk, aile, güven gibi duyguların üzerine giden, üzerine sorular sorduran yapısıyla çok sevmiştik ve şimdi Hollywood yıllar yılı giremediği bu bakir alanı da çok iyi kullanabileceğini gösteriyor.

Zombieland-2009
Yönetmen: Ruben Fleischer
Senaryo: Rhett Reese, Paul Wernick
Oyuncular: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Breslin

NOT: Zombieland'ın ikincisinin de yolda olduğunu söyleyelim.

1 yorum:

  1. Shaun of the Dead'e o kadar güldüm ki artık başka bir zombi komedisine pek önyargılı yaklaşır oldum sanki Shaun of the Dead'den çalıntı olacakmış gibi ama bu akşam izleyeceğim tavsiyen üzerine

    YanıtlaSil