18 Mart 2010 Perşembe

Haftanın Yeni Filmleri

Haftanın altı yeni filmi var; Türk sinemasındaki üretimin çoğalmasının bir göstergesi olarak altı filmin dördü Türk.

Kara Köpekler Havlarken özelikle festivallerde gösterdiği performansla ilgi topluyor. Selim ve Çaça'nın mahalle delikanlılığından sınıf atlama çabalarına terfi etmesini anlatan film, oyuncu kadrosu ile de dikkat çekiyor. Cemal Toktaş, Volga Sorgu Tekinoğlu, Erkan Can, Murat Daltaban gibi isimlerin başını çektiği grup, olabildiğince gerçekçi çekilmiş filmin ruhuna çok büyük katkı sağlıyor. Gidip görülesi bir film.




İstanbul Film Festivali'nde En iyi film ödülünü kazanan Köprüdekiler aynı zamanda yönetmen Aslı Özge'nin ikinci uzun metraj kurmaca filmi. 2006 yılında belgesel yapma fikrinden yola çıkıp, köprü üzerinde çalışna gençle tanışıp, inceledikten sonra gerçek karakterlere, hikayelere dayalı bir kurmaca filmi fikrine dönüşen film, amatör oyuncuların performansı üzerinde yükselen bir başarı hikayesi oluyor. Film ile ilginç notlardan biri, polis karakteri için gerçek polis kullanılması Emniyet Müdürlüğü tarafından engellenmesi ve polis rolleri amatör ve profesyonel oyuncular tarafından canlandırılması.



Atatürk filmleri furyasında senaryosu Kurtuluş Savaşı dönemini en iyi anlatan yazar Turgut Özakman'ın elinden Dersimiz Atatürk, daha çok çocukları ve gençleri hedeflemesi ile diğer filmlerden ayrılıyor. Ama hikaye kurgusu, ortaya çıkacak işin fazla didaktik bir iş olacağı yönünde tahminler ürettiriyor. Üstelik televizyon dizileri yöneterek kamera arkasına geçen Hamdi Alkan'ın her ne kadar ikinci sinema filmi olmasına rağmen televizyon estetiğinden kurtulup kurtulamayacağı ayrı bir merak konusu. Ayrıca Halit Ergenç de Atatürk'ü oynayarak hayalini gerçekleştiren bir diğer oyuncu oluyor. Umarım şoven bir tarzla ele almamıştır rolü.



Bahadır Boysan'ın çizgi kahramanı Büşra şimdi de beyazperdede hayat buluyor. Üniversiteden yeni mezun olmuş, yetiştiği kültür ile çelişkileri olan Büşra'nın, liberal bir köşe yazarı olan Yaman ile arasındaki zor aşkı anlatan film, türbanlı bir karakteri başrole koyarak ama türban üzerine kelamı olduğunu da belli ederek ciddi tartışmalar koparacağa benziyor. Yönetmenliği ise kısa filmleri ile tanınan Alper Çağlar yapıyor. Önemli rollerde ise Mine Kılıç, Tayanç Ayaydın, Çiğdem Batur, Coşku Cem Akkaya ve Kaan Urgancıoğlu'nu izleyeceğiz.





Amerika'da iyi gişe rakamlarına ulaşan Dear John filmi, Nicholas Sparks'ın romanından uyarlama. John Tyree ailevi sorunlardan dolayı orduya yazılarak evden ayrılır; orduya katılmadan önce Savannah ile tanışır. 11 Eylül'den sonra orduya katılan John ile Savannah ilişkileri artık mektuplar üzerinden ilerleyecektir. Son dönemle çektiği ortalama işlerle bilinen Lasse Hallström'un, okyanusun öbür yanından gelen yorumlara göre gene ortalama bir işe imza attığını söylebiliriz. Ağlak sularda gezen bu romantik-dram filminde başrolde genç oyuncular Channing Tatum ile Amanda Seyfried bulunuyor.




Sezonun en absürt filmlerinden biri olan "Özel Kuvvetler" ile bitiriyoruz. İnanılmaz bir oyuncu kadrosuna, absürt ve sert eleştirilerde bulunan diline bakarak tavsiye edebileceğimiz bir film. Başrollerinde üç oscarlı isime (George Clooney, Jeff Bridges, Kevin Spacey) ek olarak Ewan McGregor'u görüyoruz. Amerikan ordusunda psişik güçlere sahip bir ekibi araştıran bir gazeteci ve o ekibe mensup olduğunu iddia eden bir askerin; Savaşçı Rahipler adındaki psişik ekibi bulma macerasını anlatıyor film.

2 yorum:

  1. Dersimiz Atatürk , Atatürk'ü anlatamama yolunda yapılmış bir film daha zaten Hamdi Alkan gibi "Cino" "Gazman" gibi 3. sınıf karakterlerin yaratıcısı birinden fazlası beklenemez zaten Turgut Özakman da popüler kültürün çırasıdır gerçek bir tarihçi değildir.
    Filmde çok yoğun tarih çalışmaları yapan bir tarihçinin elinde Mümin Sekman kitabı olmasadı filmin kalitesizliğinin bir göstergesidir...

    YanıtlaSil
  2. Teoman söylemiş işte; elimizde bunlar var, mutlu olmaya yetmez mi... Yetmiyor işte...

    YanıtlaSil